Home > Roman in Romania > Guvern “Romanesc”

Guvern “Romanesc”

In ultimul timp sunt din ce in ce mai tentat sa-i asociez cuvantului Romanesc cuvantul ineficient,  “legat cu sarma” sau care-si taie craca de sub picioare (furand dintr-un buzunar in altul si platind TVA).

Bani

Bani

De ce ineficient ?

Pai dupa cateva scufundari prin strafundurile internetului am gasit cheltuielile statului pe anul 2009 si pe langa faptul ca cea mai mare gaura in bugetul Romaniei tine de cheltuieli salariale (care mi se pare oarecum normal avand in vedere ca sunt in jur de patru milioane de angajati la stat (aproximativ 20% din populatia Romaniei). Un lucru pe care l-am observat este o chestie numita “Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” care a mancat 672.709.000 RON (si nu am pus zerouri in plus pentru dramatism) in 2009. Mi s-a parut o chestie ciudata ca banii trebuie sa treaca prin mai multe maini ca sa ajunga inapoi la buget de exemplu salariul mediu brut al unui profesor era de aproximativ 2000 RON iar salariul net 1400 RON iar banii circula astfel :

  • Ministerul Finantelor trimite 2000 RON la Ministerul Invatamantului
  • Ministerul Invatamantului trimite 1400 RON la profesor si 600 RON la ITM
  • ITM-ul primeste banii si-i da inapoi la Ministerul Finantelor

Acest ciclu costa bani desi ar fi putut fi evitati 2 pasi simplificandu-l la “Ministerul Finantelor trimite 1400 RON la Invatamant si pastreaza 600 RON”… Metoda aceasta, pe langa faptul ca simplifica procedura este si mai economica evitandu-se diverse plati la transferuri si scazand numarul de angajati necesari.

Furtul din propriile buzunare

...

Un exemplu care mi s-a parut extrem de amuzant este faptul ca angajatii din Aparare (militarii)  au trecut pe cartea de munca salariul minim pe economie desi salariul pe care-l iau este de fapt dublu. Practic statul (fiindca armata face parte din stat) isi taie singur din buget ca apoi sa se poata plange ca nu sunt destui bani fiindca intr-un final taxele care se platesc la ITM tot la stat ajung. Prin simplul fapt ca pe cartea de munca este trecut jumatate din salariu soldatul respectiv pierde jumatate din pensie.

Explicatii :

  • Salariu net = salariul primit in mana dupa ce au fost platite toate taxele catre stat.
  • Salariu brut = salariul pe care-l primesti fara taxe platite.

Referinte/Resurse :

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: