Home > Roman in Romania > Libertatea si inteligenta !

Libertatea si inteligenta !

Ce este libertatea ?

Libertatea nu se cere
Libertatea nu se cere!

Foarte multa lume considera conceptul de libertate drept un bun sau un lucru care trebuie primit, ceea ce este o mare greseala fiindca libertatea in sine este o stare de spirit. Libertatea vine in primul rand din tine, daca gandesti liber inseamna ca esti cu adevarat liber. Nu este un lucru fizic ci psihic, multi oameni se cred liberi fiindca se pot misca liber dar gandesc “in cutii inchise”. Probabil datorita societatii si a sistemelor scolare care impun reguli fixe asupra unor concepte ce pot fi gandite din mai multe perspective. Din punctul meu de vetere inteligenta este oarecum direct legata de libertate fiindca oamenii inteligenti, in general, “gandesc in afara cutiei” drept urmare liber. De aceea, probabil, nivelul de creativitate (practic inteligenta in sine) scade treptat cu fiecare generatie.

Educatia si inteligenta.

Cei din Ministerele educatiei din toata lumea ar trebui sa regandeasca toate sistemele de invatamant si sa inteleaga faptul ca inteligenta nu inseamna cunostinte ci creativitate si logica. Inteligenta este, practic, capacitatea de-a interconecta cunostintele, de a le utiliza si de a genera noi cunostinte, nu capacitatea de a memora texte cuvant cu cuvant, 90% din elevi si studenti trec clasa si testele nationale invatand textele cuvant cu cuvant si neintelegand nimic. Nu spun ca cunostintele nu sunt necesare dar este mai important sa stimulam inteligenta oamenilor. Foarte putini oameni isi mai pun intrebari in legatura cu ce li se spune, marea majoritate luand tot ce li se spune drept valid si incontestabil.

Efectele societatatii asupra inteligentei.

Unul din factorii problemei este chiar societatea in sine fiindca ea impune ca toti oamenii sa gandeasca la fel iar cei care “gandesc in afara cutiei” sunt pusi la perete. Societatea in sine impune “cultul mediocritatii” fiindca ea nu-i primeste “in sanul ei” pe cei diferiti de majoritate, iar majoritatea fiind mediocra impune automat mediocritatea. De aceia multi dintre oameni prefera sa ramana la nivelul mediu pentru a se putea incadra in societate.

“Ne indreptam oare spre o lume copiata din revistele SF din anii ’60, ’70 unde oamenii for deveni roboti preprogramati, incapabili de a gandi pentru ei insisi, care traiesc “in propria lume” utopica pentru a consuma si a imbogati corporatii ?”

Dictionar :

  • INTELIGÉNȚĂ s.f. Înțelegere profundă, ușoară a unor lucruri mai ales din domeniul culturii și al științei; facultatea de a înțelege, de a pricepe fenomenele, lucrurile etc.; deșteptăciune; înțelegere. [< lat. intelligentia, cf. fr. intelligence].
  • INTELIGÉNȚĂ s. f. capacitate a individului de a se adapta la împrejurări noi, de a sesiza relațiile esențiale și de a găsi o ieșire dintr-o anumită situație, de a rezolva probleme noi; deșteptăciune. ♢ om inteligent. o ~ artificială = capacitate a sistemelor tehnice evoluate de a obține performanțe cvasiumane. (< fr. intelligence, lat. intelligentia, germ. Intelligenz)
Advertisements
  1. March 4, 2010 at 3:53 am

    Depinde de societate…dar in majoritate asa e….

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: