Home > Roman in Romania > Statisticile – pur informative, nu date fixe !

Statisticile – pur informative, nu date fixe !

Validitatea statisticilor

Statistici
Statistici

Benjamin Disraeli (Prim-ministrul Angliei intre 1874 si 1880) spunea ca “There are three kinds of lies : lies, damned lies and statistics.” (Exista trei tipuri de minciuni : minciuni, minciuni gogonate si statistici).Problema noastra este ca in ziua de azi ne axam foarte (poate prea) mult pe statistici pentru a studia diverse probleme, dar intrebarea este cat sunt de valide ele ? Statisticile, initial,au existat doar cu scop pur informativ dar in ultimul timp au inceput sa valideze (legalizeze, creeze reguli) sau sa invalideze (ilegalizeze) diverse lucruri pe baza unor esantioane mici care nu reprezinte nici macar 10% din populatia unei tari. Haideti sa luam si sa studiem validitatea lor :

1. Nu este studiat indeajuns esantionul (lucru care poate altera sau invalida complet rezultatele). Avand in vedere ca “Romanul de rand” ori nu are timp ori nu-si bate capul cu respectivele statistici, ce grup (grupuri) de oameni sta cu adevarat sa le raspunda si cati dintre ei chiar cred in respectivele raspunsuri :

a) Tipul de “gigolo” care incearca “sa se bage in seama” cu “gagicile” ce fac statisticile, iar ei, in general, dau raspunsuri “la misto” crezand ca par mai comici.
b) Genul de oameni care cred cu ardoare in societate si cred cu adevarat ca fac un serviciu public, dar din pacate, acelasi gen de oameni are, in general, opinia dictata de mass-media si de societate.
c) Desi un procent mic (in general prea mic), sunt cei care stiu cu adevarat ce zic si au o opinie proprie.

2. Statisticile pe un esantion mic nu vor reflecta niciodata parerea unui esantion mare sau validitatea medicala a unor experimente (fiindca un medicament poate face bine anumitor oameni, dar poate dauna unui grup aparte).

Statistici matematice
Statistici matematice

3. Statisticile, in general, din punct matematic, nu au o baza fixa sau rezultat fix, de exemplu statistic vorbind daca luam un pachet de carti, 2 oameni si dam cate o carte fiecarui jucator, cel cu cartea mare castiga, cel cu cartea mica pierde si continuam pana se termina pachetul. Teoretic (bazat pe statistica simpla, sunt 52 de carti si 2 jucatori, sansele sunt de 50% si 50%) jocul s-ar termina egal, dar, in realitate de fiecare data unul din jucatori castiga detasat (in jur de 70% – 30%). Incercati si voi si veti vedea !

In continuare voi da un exemplu de de statistica irelevanta de prin mass media :

“… o echipă de americani a lucrat cu 118 pacienţi în vârstă de peste 85 de ani. La jumătate dintre pacienţi li s-a administrat ginko biloba timp de trei ani, de trei ori pe zi, iar cealaltă jumătate a primit un placebo. Vestea bună este că cercetătorii au observat la jumătate din pacienţii trataţi o scădere de 70% a tulburărilor de memorie, un rezultat, mai degrabă satisfăcător. Însă, printre cele 59 de persoane din acest grup, şapte au fost victime ale unui accident vascular cerebral …Citeste tot articolul > ..  ati observat erorile ?

1. Toti pacientii au peste 85 de ani, grupul respectiv prezinta oricum un risc urias de accident vascular cerebral (in special daca le dai Ginko Biloba care creste circulatia la nivel cerebral, e ca si cum i-ai da anti coagulante unui om care are probleme cu coagularea sangelui)
2. Ce antecedente si ce varsta aveau cei 7 care au suferit accidentul (fiindca se stie ca daca ai mai avut un accident cerebral sunt 90% sanse sa mai ai unul iar odata cu varsta creste si riscul) ?

Referinte/Resurse

– Statistici

Sursa problemei e cea mai importanta,
Lost Stlyez

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. February 13, 2010 at 10:45 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: