Home > Roman in Romania > Mass-media – un rau necesar sau un bun inutil ?

Mass-media – un rau necesar sau un bun inutil ?

Deja cred ca o buna parte din populatia Romaniei este constienta de lipsa de impartialitate, subiectivism si neprofesionalism de care da dovada mass-media noastra, in continuarea acestui articol voi sublinia un numar de greseli grave sau mai putin grave pe care le-a facut mass-media in ultimul timp.

1. Campania electorala

Mass-media (in special Antenele) si-a dat intr-adevar arama pe fata in privinta obiectivitatii lor si a influentei politice asupra lor in campaniile electorale, timp de o luna s-a vorbit doar despre abuzurile lui Basescu (fapt care dovedeste din nou frica si disperarea unui partid anume), ceea ce incalca clar urmatoarele puncte din :

Decizia Consiliului National al Audiovizualului nr. 853 din 5 oct. 2009  :

Articolul 3

Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii:
a) echitate – toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului;
b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor;
c) imparţialitate – tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant.

In plus Antenele continua sa-i atace in continuare pe Boc si Basescu (indica din nou disperarea acelui partid) prin lovituri sub centura cu titluri mari gen “Basescu ruda cu Mondialu'” (care alarmeaza pensionarii ce-si pierd zilnic timpul schimband de pe un post pe altul nefiind atenti la restul emisiunii) dar nu se specifica faptul ca este vorba de Mircea Basescu fratele domnului Presedinte.

2. Paranoia generata de media

Deja stim cata putere are mass-media in ca “trend-setter” si ca generator de paranoia.

Agentul Paranoia
Agentul Paranoia

– Incepem cu gripa porcina (AH1N1), o problema aproape (subliniez aproape) inexistenta la noi care a creat haos intre pensionari si chiar si oameni de rand si i-a convins sa cumpere vaccinul (cu pretul de ~30 RON/buc) in masa desi este inca in stadiu experimental (inca o data ma devenit cobaii Europei), fapt care nu a a fost subliniat decat atunci cand a devenit prea tarziu (dupa ce deja s-au cumparat mii).
“Consumul excesiv de sare, zahar si grasimi dauneaza grav sanatatii” – intr-adevar inca o campanie inutila CNA (platita de contribuabili desigur), prima eroare grava este ca nu se defineste cuvantul “excesiv” care ,in mintea unora, reprezinta 2 felii de sunca de tara si trei lingurite de zahar la cafea. Plus ca mai exista mentalitatea “Daca consumul excesiv inseamna ca dauneaza grav, consumul normal dauneaza iar neconsumand traiesc sanatos !” ceea ce contine o eroare grava avand in vedere ca un organism adult are nevoie de 2,5-5 grame de sare, 40 de grame de zahar iar grasimile sunt de doua feluri HDL (Lipoproteine cu densitate mare care sunt sanatoase) si LDL (Lipoproteine cu densitate mica partea nesanatoasa a grasimilor). Plus ca “taranul de pe camp” ar deveni malnutrit chiar si cu dozele maxime deoarece consuma mult mai multa energie si grasimi.

3. Stirile de la ora 5 (si in ultimul timp mai toate)

"Fara Televizor - Citeste o carte !"
“No TV”

Sunt cat se poate de nocive din punct de vedere psihologic desensibilizand populatia, iar facandu-le “reclama” unor criminali nu fac altceva decat sa faca “pustanii” care cresc “pe strada” sa vrea sa le urmeze exemplul (in special cand in general ei scapa prin gauri din legi). In plus creaza o imagine extrem de negativa asupra Romaniei astfel romanii ajung sa-si urasca propria tara crezand ca acestea sunt singurele lucruri care se petrec in tara.

4. Mondenitatile
– Stirile sportive : au devenit din stiri legate de sport, stiri mondene din fotbal si foarte
putine (sau deloc) informatii legate de restul sporturilor unde avem sportivi, echipe care exceleaza si castiga premii in numele Romaniei iar neprimind atentia necesara nici sponsorii nu platesc sumele pe care le merita ducand astfel la pierderea unor sportivi fiindca nu pot trai din sportul pe care-l iubesc, il practica si in care exceleaza.
– Emisiunile mondene : (cred ca in jur de 60% din  timpul de emisie al posturilor TV) creeaza modele negative pentru copii si tineret fiindca promoveaza clar ideea ca nu este necesara prea multa scoala sau de talent pentru a ajunge “undeva” ceea ce duce implicit la o adversitatea uriasa pe care o arata copii si tineretul fata de scoala si lipsa de creativitate pe care o au marea majoritate a copiilor romani.
O reteta pentru succes in Romania ar arata cam asa :

1) Strange 1000 de euro si plateste un post TV ca sa te bage intr-o emisiune
2) Fa-o pe prostul (daca esti deja cu atat mai bine) cat poti de mult si de des
3) Daca esti femeie transforma-te intr-o “Diva de balta” aka Pitipoanca si imbraca-te cat mai sumar, daca esti barbat fa-te “Rroman” sau “Clubber”
4) Starneste controversa, plimba-te prin cluburi “selecte” (doar cu numele ca nu avem asa ceva in Ro) strange 60.000 de euro de la televiziuni
5) Plateste o casa de discuri sa te bage la ea (ca la noi nu se aleg starurile dupa talent ci dupa cat de mult platesc), sa-ti faca album, sa ti-l promoveze peste tot ca sa mai faci un ban cinstit.

TV - It's called programming for a reason
Nu este numit program TV degeaba !

Referinte/Resurse :

–  Decizia CNA 853 din 5 Oct. 2009
– Despre Grasimi

– Generalitati Despre mass-media

Inchide televizorul si citeste o carte,
Lost Stylez

Advertisements
 1. OmbudsMan
  February 12, 2010 at 1:50 pm

  Ai mare dreptate in articolul de mai sus , toata mass-media baga la tv crimele , jafurile etc. cu scopul de a nu se mai face aceste escrocherii , dar ei mai mult le promoveaza.

 2. "Cel ce sunt"
  April 16, 2011 at 9:57 pm

  …Am avut si noi o singura clipa de “genialitate in ratiune”,in 89,cind am scandat un mare adevar:”Cu televizoru,ati mintit ,poporu!”!..Si de atunci,inghitim cacat pe nerasuflate cu ghiotura!…E mult mai comod,un fotoliu,bere si-o tigara cu o telecomanda,decit un drum la biblioteca ptr. o carte;fie ea si politista!!!!1

 1. February 17, 2010 at 9:14 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: