Home > Roman in Romania > Romania … unde s-a gresit ?

Romania … unde s-a gresit ?

Multimea intotdeauna va da vina pe oricine in afara de ea insisi ca-i PSD, PNL, PD-L, Guvernul sau Presedintele, parerile sunt impartite de convingerile politice (mai rar) sau apartenenta politica a fiecaruia. Dar, realitatea sta altfel. In urmatoarele randur voi analiza cateva greseli si voi incerca sa dau cateva (posibile) solutii.

Romani
Noi Suntem de vina

1. Noi suntem de vina fiindca suntem despartiti ori ignoranti fata de situatia actuala si fata de viitor in special datorita mentalitatii (sau mentalitatilor) ramase de pe vremea comunista cum ca nu putem face nimic. Intr-adevar individual nu putem face nimic dar ca grup avem puterea sa schimbam orice. Atata timp cat nu traim doar pentru noi insine si traim si pentru cei din jurul nostru putem schimba radical totul deoarece, cu mentalitatea actuala, oricine ar ajunge la putere ar face acelasi lucru. Nu spune nimeni sa nu furi, fura !, dar fa si ceva bun pentru oamenii de rand (si vei fi iertat). Plus ca impreuna oamenii de rand au puterea sa conteste diverse legi sau numiri in Parlament. Uitati o discutie “revelatoare” cu un oarecare :

Lost Stylez: pai semneaza si tu petitiile .. n-ai nimic de pierdut in afara de 5 minute…
**** : (ala) a semnat? Lost Stylez: nu stiu…
****: poi cand semneaza el o sa semnez si ew ptr ca el la votat pe Basescu
****: plm Lost Stylez: ba “desteptule” nu mai e vorba de base sau iliescu.. indiferent care iesea tot acolo se ajunge.. e vorba de viitoru’ tau …
****: lol
****: ew plec in afara si uit de romania
****: si cand vin inapoi o sami bat p**a de chelia lu basescu
Lost Stylez: haha.. s-o crezi tu .. or sa fugareasca aia romanii cu furca innapoi
****: da nu ma duc in italia spania frate Lost Stylez: mai ales in italia..
****: niciodata nu ma duc acolo Lost Stylez: unde .. in somalia ?
****: nee
****: in anglia germania lituania suedia…etc
Lost Stylez: hahaha.. s-o crezi tu ca ai sa realizezi ceva in tarile alea
****: incerc
Lost Stylez: su dup-aia te intorci la mancat pastilute in ro.. si ma-ta si tactu’ o sa manance pulpe iradiate intre timp … genial…

Bani din trafic
Bani din trafic

2. Lipsa banilor la buget nu tine de cantitatea sau marimea taxelor ci de implementarea lor unde trebuie. Fisc-ul are prea putina putere asupra persoanelor fizice, singura putere avand-o asupra firmelor si companiilor. Exista cel putin doua categorii de oameni :

a) Cei care vin din strainatate dupa “un buf”, detin un BMW, sparg banii (vorbim de mii de euro) in cazinouri si baruri dar locuiesc in camine de nefamilisti si nu platesc taxe, primesc scutiri la caldura si electricitate fiindca “n-au nici o sursa de venit”. Nu cumva ar trebui si ei sa plateasca impozitul pe avere ?.
b) Impozitul pe avere ar trebui sa fie exponential de exemplu cei care au averile (in euro) intre (cifrele sunt pur fictive nefiind calculate) :

  • 5.000 – 10.000 0.1%
  • 10.000 100.000 – 0.5%
  • 100.000 – 500.000 1%
  • 500.000+ – 1,5%

c) Impozitarea banilor veniti din strainatate, stim foarte bine ca o foarte mare sursa de bani o reprezinta banii trimisi din strainatate (in jur de 7 miliarde de euro, cifra oficiala, anual) iar ei nu sunt taxati sub nici o forma.
d) Relegalizarea “plantelor etnobotanice” si a “drogurilor usoare”. Statisticile arata ca cifra de afaceri ale “magazinelor de vise” se ridica la 40 de milioane de euro, bani care , impozitati corect, ar putea ridica bugetul sanatatii innapoi pe linia de plutire.
e) Impozitul pe adaos comercial (taxa pe fite … ce frumos suna). Cu cat adaosul comercial este mai mare cu atat si impozitul pe profit ar trebui sa creasca (am vazut cu ochii mei un afis intr-o firma pe care scria ceva de genul “Aceasta firma practica un adaos comercial de 200%”). Iar un raport al Garzii Financiare arata ca exista firme care practica adaosuri de 2000% (pentru cei ce au chiulit la “ora de mate” asta inseamna ca pretul la stand este de 20 de ori mai mare decat cel cu care a fost cumparat, de catre firma, produsul), plus ca si cluburile “de fite” practica adaosuri comerciale uriase.

3. Fortarea angajatorilor sa plateasca salariile la timp si cresterea sigurantei locurilor de munca. Cred ca este destul de clar despre ce vorbesc si nu cred ca e nevoie de mai multe explicatii.

Referinte/Resurse :

– Articole ziare
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment